06 123 09 254 info@originalcin.nl
3
feb

Valentijnsdag: Laten we alle soorten liefdes vieren!

Nog even en dan is het alweer zover. Valentijnsdag: De dag van de liefde. In dit blog zal Rianne betogen waarom Valentijnsdag niet alleen de dag der romantische liefde zou moeten zijn.

Zoals vele met mij ben ik een beetje een zuur persoon als het op Valentijnsdag aankomt. Ik kan alinea’s schrijven waarom Valentijnsdag nergens op slaat. Toch schuilt er ergens in mij een watje dat de dag der liefde niet af kan wijzen, simpelweg omdat het DE dag der LIEFDE is. Ik geloof namelijk dat met iets meer liefde de wereld er heel wat mooier uit zou zien. En als een dag als deze ons daaraan herinnert, wat kan ik daar dan op tegen hebben?

Maar waarom beperkt Valentijnsdag zich dan vaak tot romantische passievolle liefdes? Google het woord Valentijnsdag maar eens. Je wordt dan overspoeld met plaatjes die perfect passen in de categorie ‘laat-spontaan-het-glazuur-van-je-tanden-springen’. Of plaatjes van hartstochtelijke sprookjesachtige geliefden met een ‘not a care in the world’ vibe.

En eerlijk is eerlijk, ook ik hou van romantische zoetsappige plaatjes van tijd tot tijd. Romantisch liefde is zeker een deel van liefde, maar liefde is zoveel breder dan dat. De Grieken waren daarom zo gek nog niet. In plaats van één woord voor liefde bestonden er zes soorten woorden om liefde te omschrijven. Romantische stelletjes hadden hierdoor geen patent op het woord liefde, liefde was relevant voor iedereen. Met wie of in welke verstandhouding dan ook.

Eros: Gepassioneerde liefde

Eros was de Griekse god voor liefde. Hier een klein weetje; Cupido was de Romeinse versie van Eros. De letterlijke vertaling van Eros is seksueel begeerte. Eros is dus romantische, passievolle liefde.

Philia: Broederliefde

Philia wordt vaak vertaald als broederliefde, maar beperkt zichzelf niet tot een bloedrelatie. Echte vriendschappen die tegen een stootje kunnen, door dik en dun, is daarom ook zeker liefde.

Ludus: Speelse liefde

Ludus betekent spelen/ speelsheid. Er wordt met ludus vaak verwezen naar gelegenheidsminnaars en speelse genegenheid tussen kinderen. Ludus in de vriendjes en vriendinnetjes context is het ‘meisjes plagen kusjes vragen’ principe; plagen, flirten en samen lol trappen. Maar ook in niet romantische relaties wordt ‘spelen’ als een goede manier gezien om een relatie goed te houden.

Pragma: Volwassen liefde

Pragma, volwassen liefde, illustreert voor mij het verschil tussen verliefdheid en houden van. Koppels met pragma kunnen compromissen sluiten, houden rekening met elkaar en hebben geduld met elkaars imperfecties. Pragmatische geliefden hebben realistische verwachtingen en zitten goed op een lijn. Het is minder glamourachtig en spannend dan Eros, maar toch zeker niet minder belangrijk.

Agape: Onzelfzuchtige liefde

Agape is onzelfzuchtige liefde. Meer geven dan ontvangen, maar uit het geven meer dan genoeg voldoening halen. Ook dit beperkt zich niet tot een geliefde, maar is relevant voor alle, bekende en onbekende, mensen. Wat mij betreft ook dieren. *nerdalert* Weetje: Het woord Agape vertaalt in het Latijns als caritas, waar het woord ‘charitief’ vandaan komt.

Philauteo: Eigenliefde

Philauteo betekent eigenliefde. Het wordt vaak gezegd en het woord philauteo onderstreept het nog eens. Je kan niet van anderen houden als je niet van jezelf houdt.

Laten we deze Valentijn onze oogkleppen afdoen en naast romantische liefde, alle aspecten van liefde omarmen!

Wil je net als de foto’s in dit blog, ook jouw ‘soort(en)’ liefde vast leggen? Dan is er nu een speciale Actie!
Van romantische shoot, tot een shoot met jouw hartsvriend(in), het kan allemaal! Neem gerust een kijkje hier voor meer liefdesfoto’s of neem gelijk contact op met Cindy.

Voorbeelden van foto's

Facebook Comments

Leave A Reply